Thursday, May 26, 2011

Aussie Trip: Day 2 & 3

Sambungan episod lepas

Day 2 dgn day 3 ni aku gabungkan sbb day 2 takde ape sgt pun yg kami buat..

Bangun pg, aku siap2 pulangkan kete kat Alpha Car Hire branch Moorooka, Brisbane. Then amik kete Camry yg dh tempah drp Saiful. So destinasi kedua kami ialah Parklands di Southbank, Brisbane. Southbank ni ada cam park tepi sungai, chantek gak. Kat sini dpt la tgk org2 diorg berjemur kat padang rumput. Togel je haha..


Tapi tujuan utama kami ke sini sbb nk pegi Lifestyle Market yg diadakan setiap weekend.. Best market ni.. Mcm2 ade..

Kraftangan
Tilik nasib pun ade
Org mintak sedekah dgn meniup alat muzik tradisional org asli
Ada satu gerai yg agak unik sbb dia jual mcm2 kraftangan berasaskan binatang.. Aku beli keychain n bookmark bulu kangaroo..  Kat situ ade gak rantai gigi jerung, lighter testikel kangaroo (huhu), rantai gigi buaya.. memacam lg la..

Blk dr Parklands, kami singgah kedai beli sayur, buah-buahan and telur pastu masak utk lunch. Sayur dgn buah pear dia sedap betul. Fresh.

Ptg ingt nk tgk sunset kat Mt. Coot-tha, tp agak syg sbb kami smp lmbt. Dh gelap. So decide utk lepak2 kat Kangaroo Point dan Bridge Story. Kangaroo Point ni blh nmpk bandar Brisbane. Very nice view. Best. Pernah jadik pit stop masa The Amazing Race Asia 4 (TARA 4) dulu. Bridge Story lak jambatan yg jadik trademark Brisbane dimana jambatan ni kita blh jln di bhg atasnya. Aku x naik la hehe. Dulu peserta2 TARA 4 pun ada naik bridge nih. 


Hari kedua yg xde ape sgt itu pun berakhir dan kami plan utk ke Mt. Coot-tha esoknya.

Mt. Coot-tha ni mcm kawasan pergunungan cuma x berapa tinggi. Tp sgt best. Sejuk. Dan yg  plg penting dpt tgk seluruh Brisbane dr atas sini. Mmg aku rekemen korg lawat sini klu gi Brisbane. Sesuai utk tgk sunset/sunrise. Mt Coot-tha ni drp bandar dlm 10-15 km je



Dan tmpt yg aku pegi lepas tu mmg aku sgt2 rekemen sume org yg ke GC utk pegi. Nama tmpt ni Cape Byron Bay. Merupakan bahagian plg timur kat pulau Australia. Subhanallah. Chantek sgt bumi Tuhan ni. Ada rumah api dan scenery yg wat aku terkesima. Jarak dia drp GC airport dlm 60km tp klu dr Brisbane huhu 132 km. Tapi bila tgk je view sini ilang penat drive jejauh tu. Memula kami bwk kete ke atas. Full pulak. So park kat bwh dan berjalan la naik bukit sikit sejauh 1 km.  Sekali  tgk parking kt atas tu AUD 7 sejam. Sibbaik.



Otw back tu aku snap la papan2 tanda yg besh

Puas tgk keliling. Takde pun wild koala
itik melintas
Nerang pun ada
Blk drp Byron Bay ni kami singgah Harbour Town. Tp sbb time tu dah kul 5 kedai sume dh tutup. Org sana keje smp kul 5 je. Pas drp tu family / personal life. So beli brg sket kt supermarket dia then kami pun blk.

10 comments:

saiazuan said...

brape total kos perjalanan? cool la

zikeryhassan said...

wah! seronok giler makan angin

ADfeez said...

NAK SOBENIORRRRRRRR :P

syaEYRA said...

cantik ;)

tempat dia org nmpk sangat bersih je

Cazari said...

zuan
total cost ek? Tix flight RM 700 return.. Sewa homestay sehari AUD 50, kete lak AUD 30, minyak lak sehari dlm AUD 30.. Tix utk 3 theme park beli VIP Pass AUD99 utk unlimited entry.. siap bwk blk balance AUD150

zikery
seronok.. serius..

AD
laa nape br mintak? dh abes dh kasik org.. huhu

EYRA
mmg bersih.. org dia kan klu nmpk smpah, terus kutip n buang.. pastu klu brg kita jatuh ke, nk tny jln ke, mintak tlg snap gambar ke beria diorg tolong.. rasa mcm diorg welcome kita dtg sana

Chikebum Buzz said...

hmmm ...syok yer jalan2 negara org .. =)
have a great day ! .. =)

dhiera said...

cantik ye!!!

mrx_cb said...

bestnyeee pemandangan sanee huhu untung le mcm tu hikss

ZullNadz New Entry:Ferguson pandai cakap Melayu

cikida said...

sonoknyee..iskk,...x ajak...!

kekelip said...

nice one..
rindu aussie!!..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...