Tuesday, May 24, 2011

Aussie Tour: Day 1

Salam sume..

Blk dh lama.. Tapi malehnye nk update blog.. Bahan nk citer ade, mood je lmbt nk dtg..
Ok, ni aku nk citer pengalaman aku masa gi ke Aussie aritu.

Flight aku berlepas kul 8.40 mlm dr LCCT. Org punya la ramai. Padahal masa tu hari Khamis. Dan omputih yg naik pun aku rasa separuh drp flight. Perjalanan nak ke Gold Coast mengambil masa selama 8 jam setengah.. Lama kan? Mcm nk patah pinggang aku. Dh la flight full masa tu.

Aku sampai kat Gold Coast Airport, Coolangatta dlm pukul 7.45 pagi. Klu kat Malaysia baru 5.45 pg. Napa nama dia Coolangatta eh? Sbb kat sana tempat² dia sume guna perkataan org² asli.. berbelit gak lidah den nak cakap. Kat Gold Coast (GC) time ni tgh musim luruh, so kul 7.45 pagi tu terangnya dh mcm pukul 9 lebih. Langit cerah, ada matahari tp sejuk je.. besh..


Imigresen diorg agak strict. Produk tenusu dan daging (ayam+lembu) konfem tak blh bwk.. Aku bwk sardin, beras, megi kari + ayam, mushroom soup, instant porridge, milo.. Milo je tak lepas. Aku noticed yg diorg akan tny beg mana yg ade makanan? Dan diorg akan check beg tu SAHAJA.. So maksudnya klu dlm beg lain ade makanan pun dia tak check..

Kuar drp airport, aku terus call org drp kompeni sewa kete Alpha Car Hire. Org dia amik aku kat dpn airport and angkut ke opis dia. Mat saleh yg amik aku tu gile ar slang dia.. terkial2 aku nk paham pe dia ckp. Yg aku paham dia ckp "Harini sgt cerah, tapi syg sbb kena keje.. Klu tak harini blh main surf".. On the way ke opis Alpha tu lalu la tepi2 pantai kat GC tu.. chanteknyaaaa pantai diorg..

Smp kat opis dorg. Mamat kat kaunter yg suka "tunjuk good dgn bunyik berdecit" pun wat aku pening nk paham pe dia ckp haha.. Dia mintak lesen, terkial2 aku nk kuar lesen yg ditranslate.. dh la saiz A4.. Sekali dia kata lesen yg BM tu pun blh janji ade lesen. Ceh rugi RM10 aku pi translate aritu kat JPJ.. Setel sume, dia kasik aku kete Hyundai Getz warna putih. Dah ade kete. Tapi takutnya aku nk drive kt negara org. Slow je aku bwk.. Padahal ade GPS tu.

First destination, Paradise Country


Sblm pegi aritu kami dh decide utk tgk Kangaroo + Koala je, so pegi je la sini. Tix dia AUD 19.90 tp klu member MyFun AUD 17.90 je. Pilihan lain cam Currumbin dan Australian Zoo tix diorg mahal sket.

Kami smp je ade 1 group org drp Malaysia tgh tgk show lembu. Ey ape daa.. Lembu kat Malaysia pun bnyk.. So kami gi la usha Koala..


Koala jantan sume duk sendiri².. Diorg takleh campur dgn jantan lain nnt gaduh.. Dan dgn betina pun campur time mating season je.. Teruja gile aku, dr dulu aku tingin nk tgk dia nih.. Time ni br aku tau yg Koala betina pun ade pouch, mcm kangaroo..

Next, ke dpn sket ade kangaroo ramai² tgh melepak. Apsal dorg nih..



Rupa-rupanya time aku smp tu time dorg melepak pun. Sibbaik la ade sekor tu sgt friendly utk diambik gambarnya dan dibagi mkn.. Merasa aku usap kepala kangaroo haha..

Then ade show org shave bulu kambing biri².. Rupanya sheep ni baik tau, mamat ni tarik dia drp blkg, baringkan dia, dia diam je smp bulu dia bersih kena shave



Lunch.. owh masalahnya gi negara bkn islam nih.. Menahan lapar je la bila lalu kat kafe diorg tgk org² kat situ mkn steak, mkn ayam.. Sekali br perasan kafe tu ade sijil halal ditampal kat dindingnya.. So kami pun byr la AUD15 utk buffet lunch dia.. Makanan dia sedap, fresh sgt.. Farm style..

Pas mkn ade show cane buat teh + roti farm style, then ade show kambing biri2.. Dh kul 4 lebih camtu, kitorg keluar.. Time autumn kejap je dah nk mlm.. 5.30 dah gelap dah.. and selalu hujan..

Aku call member kat sana ckp kami dah ready nak gi homestay yg kami nk sewa tu.. Rumah tu kat Dutton Park, Brisbane. Brisbane klu dr Paradise Country tu dlm 60km gak.. Dia bg address rumah, aku taip kat GPS amik ko tah mana sesat.. Rupanya address dia, main road tu nama dia Gladstone, jln kecik dia Deighton.. Bila carik guna jln kecik br jumpe.. Brisbane sejuk.. klu kita org mesia ni blh demam la klu duduk kt luar tu memalam selama sejam..

Rumah dia seram seh klu tgk dr luar. Tapi bila masuk dlm besar gak. Ade dapur, 2 bilik yg agak besar, ruang tamu besar (tp takde tv.. sangap ooo) dan toilet yg takde paip.. sibbaik blh amik air drp bilik air.. Ok la dgn rege AUD50 semalam.. Mlm tu sesi memasak nasik + sardin dan terus tido.. Tgk jam br kul 10 tp mcm dh mlm sgt je kt sana..

Nanti aku sambung utk Day 2 lak..

22 comments:

Orchid said...

wah, bestnya jlan2 ngra org.
keja apa sbnarnya Cazari?

Cazari said...

web/graphic designer je..
tu jenjalan sendiri

syaEYRA said...

wahhh best, ni yang buat jelez datang bertubi-tubi

comeyyy koala, nmpk macam toys letak kat pokok. hik hik.

Cazari said...

syaEYRA..

skrg airasia tgh wat promotion.. hehe

kekelip said...

eh, biler u pegi ni ek?.. i pon baru jek balik dari sane 8hb ritu..ntah2 berselisih jek...hahahaa~

Cazari said...

kekelip.. i blk awal sket.. 5hb.. hehe.. jumpe tak kedai cina sarawak kat surfers paradise tu?

Just Call Me Bitt said...

masak nasi?? rumah tu ade rescooker bagai ka?? or just masak atas dapur gituw?

nak baca lagi ape ade sekitar brisbane ;) notekan harga park or mana2 tempat yg kenakan fees jugak ehh hehe

Mama Zara said...

baca2 kat sini pon dah terasa macam ke aussie plak :)

Cazari said...

Bitt.. yup.. umah kitorg duduk tu ade rice cooker..

area brisbane klu weekend pegi kat southbank, ade lifestyle market.. jual cam kraftangan.. then blh pegi mt. coot-tha tgk sunset/sunrise.. sgt chantek.. pegi bridge story pun besh..

park² tu.. sy pegi movieworld dgn seaworld je.. ade beli VIP Pass, blh masuk park 2 ni dgn wet n wild.. AUD 99.. unlimited entry tp blh pakai smp 30 jun 2011 je..

Mama Zara
pegi la.. rasa sendiri beshh

blog-tips-kurus said...

(cite mcm round Msia je. seronott nye!)
haiwan2 itu tidak berbau wangi ke? baru tau koala pon punyai poket ajaib.. (",)

Cazari said...

btk.. :)
berbau ek? tah.. tak bau langsung.. maybe sbb kat sana sejuk

mabk.abubakar said...

huhuhu.. gile kentanglah..

spider_gurl86 said...

wah bestnye aussie aussie

Chybee said...

menariknya aussie! jauh sgt la. if ada peluang nnt nk g la. tak sabar tgu part 2 :)

udin said...

peh! cayalah bro! bile lah aku nak ada peluang g sana.. hahaha!

khairul said...

lama x pegi Aus.. last sekali tahun 2000 kt melbourne

sweet like what said...

sgt comel koala tu.. ;)

Cazari said...

skrg airasia tgh promotion.. hehe..

sy aritu dpt 700 sorg, siap ade on-flight meal dgn baggage 20 kg..

kat sana belanja tak mahal sgt sbb tak amik pakej.. sewa kete dan homestay je..

NAZRUL AZAT said...

org mintak kirim kangaroo seko xbelikan pown, mencik !!!

saiazuan said...

ok aq tringin nk g satu hari nanti

Cazari said...

abe nazrul.. ade la.. yg kering punye..

zuan.. =)

baL said...

salam,
leh tak nak tau mcm mana nak sewa homestay kat dutton tu? still ada lagi ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...