Monday, February 7, 2011

Mari Mencarik Lokan

Pagi Jumaat lepas Along Zaid duk ajak aku dgn Shah gi carik lokan. Ok, bunyiknye mcm menarik dan aku sgt teruja utk pegi. Dlm keadaan last minute tanpa ada baju, seluar dan kasut yg sesuai aku pun ikut la diorg. Bayangkan la nak kena meredah selut pakai sandal crocs. Aku turun kete je dah kena bahan dgn diorg ( + Pak Busu dgn Pak Nik)

Btw, tau tak lokan tu ape? Dia ni kira seangkatan la dgn kupang, kepah, lala etc tu.. Masa memula smp tu aku duk wonder senang la kot carik dorg.. Along Zaid duk ckp "Ko jln slow², ko mesti nampak nye dia kuarkan muncung dia sket.. Time tu ko kutip ar".. Ok senang la tu kot..

Smp je, kita kena redah semak² dan paya dlm 10 minit.. Then br la nmpk fully paya bakau yg airnya baru je surut..

Gambar tak cun + gegar.. Guna kamera enset dgn tgn yg berlumpur
Ok.. selut + lumpur.. Klu anda jenis org yg pakai kasut crocs masuk sini, korg akan lebih sibuk menarik kaki korg drp lumpur berbanding carik lokan. Sila lihat si Shah ni

Haa tgh panik la tu
Aku ikut ape yg Along Zaid ckp tu.. haram.. sekor pun aku tak jumpe.. so guna la parang duk kais² lumpur tu... Tetibe kena bunyik "tang" kt dlm tu.. korek² jumpa la si lokan ni.. Br tau dlm lumpur tu pun diorg duduk..

Ni la hasil aku yg "lumayan" selepas setengah jam hahaha
Ok, yg kat bulatan tu la lokan nye.. gile kan mana la nk nampak
Dekat sejam mencarik pun, aku rasa bekas aku tu ade la suku tong cat je.. Pak Nik bahan aku lagi.. Nak² plak tmpt aku pijak² td skali dia korek ade 2-3 ekor.. huhu..

Dlm kul 12 kitorg stop dan mengira hasil.. Pak Nik sesorg je dpt 70+ ekor.. Aku + Shah + Along Zaid nye bertiga dpt 40+ je.. Eleh aku amatur.. tunggu la sok aku dh expert.. aku bwk excavator truss..

Bnyk kan hasil tangkapan kami.. Ni slps disedekah 15 ekor lg drp Pak Nik

Blk, pas solat Jumaat, kitorg (sebenarnya Shah sorg je yg wat) basuh lokan² nih pastu rebus dgn garam + daun kunyit + air yg sikit.. Ni la rupanya..
Yg kecik² sket sedap.. Yg besar tu liat dowh..

18 comments:

Pezol Stylez said...

wahhh...aku ske makan lokan doh....masak kari sedap der....try r...;p

NAZRUL AZAT said...

best siotttttt, main lumpo, hehehee

cik Ladies said...

waaaa .. knp tak ajak CL cri lokan .. nk ikut... huhu :)

Cazari said...

pezol.. kari sedap ek? diorg aritu duk rebus je.. rugi seh tak try

azat.. nak ke? ni ade pack kan lumpur sket ni

CL.. lenkali leh join..

nuriz said...

msk lemak sedap

Amri Abd Rani said...

bestnya...lama xmakan....

Bidasari said...

Wah... best giler aktiviti nie.... nk try jugak laaa...

seribahasa.com said...

teknik cari lokan tu sama kat tempat seri...kita dulu guna pisau potong getah.

Intan Safira said...

takde ular ke kt tpt 2..... :(

mohd sasuke said...

owh caer dah penah cari lokan..pengalaman yg sgt best..1st time..hehe

udin said...

peh! sodap nih! ;)

eqa said...

dlu ayh eqa salu cari lokan ni tp skunk tak da..beli je..

Hans (asaktor) said...

peh~~ sedapnya...

KUREKURE COMEL said...

sedapnye.....pengalaman bru la ni ek...best2...hehehe

achik ezam said...

suka makan tapi tak suke meredah selut....hehhehehee

Ai Ni.. said...

owh...rindunye saat camni..dulu2 selalu je cari..best3!!.alaa..seyes rindu..terkenang balik..

chiLleD...!! said...

sedapnya..feveret lah binatang2 spesis ni..he

axuerha said...

penah buat aktiviti ni wif my mom tapi da lama, time tu umo sy 7 tahun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...