Monday, February 28, 2011

Animal World Part 1: Axolotl

Ni seksyen br dlm blog aku ni.. So under seksyen ni, aku akan citer pasal binatang yg pelik ke, unik ke pape la..

Utk Part 1 ni, aku akan citer pasal Axolotl ni..


Comel tak? Nmpk cam kartun / menan je kan.. Padahal ni benda hidup. Tak seperti salamander lain yg akhirnya berubah jadik binatang yg duk 2 alam, axolotl ni gagal utk berubah so dia maintain duk dlm air smp besar. Diorg ni asalnya duk kat dlm satu sungai kat Mexico. Dulu punya la banyak smp org bela sbg pet kat umah.

Skrg ni diorg dah diclassify sbg spesies terancam sbb sungai yg diorg duduk kt Mexico tu dh tercemar pastu org Mexico duk introduce 2 jenis ikan kt sungai tersebut yg duk mkn axolotl2 yg kecik2 ni.. siannye..

Lagi pic axolotl..

12 comments:

Rina Rossoneri said...

erk,sekali pandang macam Chucky..hehe

Rose Johari said...

Eee...1st time nampak. pelik...tapi comel ;)) hihi

Cazari said...

rossoneri: chucky?

rose: tulah.. klu ade jual kt kedai ni nak je bela

amny.. said...

uisshhhh....

sgt cumey..:)

mommylavender said...

tak penah nengok pun....

Fizi said...

comel giler....hehe

mira_nas said...

comel kot.. unik!

Naz said...

best tengok makhluk ni sebab dia senyum. mesra manusia betul.. ;)

RuSh D said...

comey jer.. x penah nampak..

NAZRUL AZAT said...

goreng pun sodapppppp

k.a.s said...

cute water monster.. xD

~ ナフィルザ ~ said...

peliknya, tapi kiut la..
haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...