Tuesday, December 14, 2010

Domo-kun


Aku rasa ramai yg tau pasal Domo-kun ni. So bg yg tak tau, Domo-kun ni adalah maskot stesen tv NHK kat Jepun. Memula dia ni juz muncul selama 30 saat bila kita tgk rancangan kat NHK sbg tanda yg kita sedang menonton channel tu. Then dia ada rancangan sendiri pastu. Nama Domo tu dpt masa episod 2 rancangan dia bilamana announcer ckp, "dōmo, konnichiwa" (どうも、こんにちは), yg maksudnya lebih kurang cam "Well, hello there!", tp boleh jugak disebut cam "Hello, Domo!". So start drp tu la dia dpt nama Domo.

Domo-kun ni pencipta dia ckp adalah seekor makhluk pelik yg menetas drp telur, dgn gigi yg tajam dan mulut terbukak luas.

Smlm satu bungkusan smp utk aku. Kat dlm dia ade si Domo-kun ni. Terbang drp US. Aik? Kata Jepun.. Nape dr US.. Sbb ni Domo-kun keluaran drp Domo Nation. So, inilah beliau..

Aku sker sbb yg ni bulu dia fuzzy²

Ada tag Domo

Tag kat bdn dia tulis drp Domo Nation


Domo-kun ni adalah setinggi 16 cm. Aku tak berapa minat kumpul plush toys tp sbb Domo-kun ni ade org bermurah hati nk belikan aku dan sbb dia Domo-kun, of course la aku minat kan. Utk pemarkahan, aku bg 5/5.. haha.. sbb dia sgt hengsem.. bulu dia yg fuzzy² tu suka tul aku..

20 comments:

balkieys said...

haha.. comey nya domo-kun..hihi

caera puttih said...

hahah..kalau tak suke..tape2..bg orang yang suke..mcm sy...HAHAHA

aibaks said...

main domo plak ke bro? hehe

rossoneri said...

domo,domo kun...lol

hans said...

wah
kalau ko xnak ko bagi aku lah
aku tak ada siapa pun nak bagi
sob sob sob

P/S : Apabila Si Gila Bertemu Si 'Gila'! Hans Conan Menyiasat!

SyUTiNiE said...

nakkkkkkkkk

atOn said...

err..err...
nk tnye boleh??
domo juge adalah "terima kasih" kn..?
domo arigatou~
:D [maap le, bru bertatih blaja jepon..hehe]

Cazari said...

domo arigatou = terima kasih bnyk2..
tp diorg ade gak guna domou je utk time kasih

jambz- said...

post la dekat gua pulak.

blog-tips-kurus said...

itu 'domo' sudah jadi my banner.
Mr KroleZone tlg buat:)

nadzirah aqilah said...

waaa.... memang kiut la domo nie..!!

Fyzal said...

dah glamer kan brader domo kun ni. tp gigi dia tu cam menakutkan gak la. kalau dia hidup aku rasa piranha pun surrender tgk gigi domo kun ni.

Cazari said...

jambz.. hehe.. wa pun ade org kasik.. :)

blog-tips-kurus.. err sorry tatau nk pggil ape.. dh tgk dh banner tu.. cute

nadzirah.. kamen rider lg kiut haha

fyzal.. lately la.. tp aku rasa mcm dulu2 dh pernah tgk dh dia ni..

Jejaka Terhangat said...

domo itsumo arigatou..=p

akeep razalee said...

woot! konichiwa domo-kun! haha..

hafidzah hafidz said...

comelnye domo kun! fieza selalu nampak kat Action City..hehe

wannurfazrini said...

DOMO DOMO . ramai gak gilakan dia . I tau psl DOMO pun dr org tersayang! terus jatuh cintaaa :D

hachereennor'ain said...

flush toy paling comel .

domokun said...

omg sooo cute>< i like domokun asooo>< but i duno its nhk's maskot ehhh btw i'm on nhk!!!!teeheeee

deno said...

aaaa!!!!! i love domo!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...