Monday, December 6, 2010

Movie Review: Rapunzel


Jumaat lepas, aku gi tgk citer ni. Ok poster kat atas ni tulis Tangled. Ikut ape yg aku baca, Disney mmg nak guna nama ni, tapi aku tak sure camne yg kuar skrg ni tajuk dia Rapunzel. 

Aku terlewat 15 minit. So aku miss la part bagaimana Rapunzel ni dpt rambut yg ada kuasa menyembuhkan dan memudakan org serta part dia kena culik + kurung kat menara.. Citer ni merupakan filem kedua termahal dan filem animated termahal yg pernah dibuat.. dgn kos USD 260 million.. huhuhu..

Aku suka citer ni dgn grafik yg sgt wow, woohoo dan aaaahhhhh.. tak lupe watak Rapunzel yg sgt kiut dgn mata yg bulat.. Jalan citer yg dielaborate dgn sgt kemas.. dan ada scene² lawak yg best.. Ade part tu yg aku rasa diorg cam parody citer Shrek

Watak² dlm citer ni

Rapunzel dan Pascal
Flynn Rider / Eugene
Watak antagonis, Mother Gothel
Citer ni mengisahkan sorg pompuan tua nama Mother Gothel ni yg terjumpa sekuntum bunga yg berkilau bila dia menyanyi dan bunga tu jadikan dia muda sentiasa. Tak lama kemudian, permaisuri kat negeri dia ni mengandung dan jatuh sakit. So askar² sume dikerahkan utk mencarik bunga ni dan akhirnya diorg dpt drp Gothel ni. Permaisuri tu sembuh dan tak lama kemudian dia lahirkan sorg puteri yg rambutnya ada power cam bunga tadi. 

Gothel ni bengang, culik si Rapunzel dan kurung kt menara. Dia gunakan la rambut si Rapunzel ni utk menjadikan dia muda. Tiap2 tahun masa besdey Rapunzel, rakyat akan nyalakan tanglung beramai2 supaya Rapunzel ni blk. Bila umur 18, Rapunzel ni nak sgt tgk tanglung2 tu sume tp Mother Gothel ni tak kasik.. 
Dan kebetulan satu hari Flynn Rider (hero citer ni) accidentally masuk kat menara ni. So dia berjanji nk bwk Rapunzel tgk tanglung ni.. Start drp tu la diorg lama² jatuh chenta dan seperti biasa la mesti ade halangan..

Sila sediakan duit tiket utk mengetahui sambungan citer ni.. hehe..

Aku bg citer ni 4.8 / 5 bintang.. dan utk grafik aku bagi 10/10

2 comments:

nadzirah aqilah said...

saya baru lepas tengok rapunzel last week.. hehe.. bley tahan gak cite dia.. syoookk.. hehehe

TiMmiE said...

sy bru tengok smlm..ngahaha lembap tak? sy bg 4.8 bintang gak.sket lg nk ckp 5 bintang.best gila.rugi tak tengok versi 3D..huu~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...