Friday, December 10, 2010

Japan Tour Part 1: Koi Nobori

Aku nak wat satu seksyen baru yg aku panggil Japan Tour.. Dlm Japan Tour ni aku nak citer apa² je pasal Jepun.. Utk Part 1 ni aku nak citer pasal Koi Nobori..

Koi nobori ni adalah wind sock berbentuk ikan koi jepun..

Ikan koi jepun
Koi nobori ni digantung sempena Hari Kanak-kanak kat sana pada 5 Mei tiap² tahun. Tapi biasanya diorg dh start gantung drp bulan April lagi.. Koi nobori ni digantung supaya anak² lelaki kat dlm rumah tu sentiasa kuat dan sihat.. Cane rupa koi nobori tu? Ok ni la dia..

  
Satu set koi nobori yg basic mesti ada yg mcm kipas pusing² tu kemudian ada wind sock warna warni tu kat atas sekali diikuti dgn koi nobori hitam pastu merah.. Koi nobori hitam mewakili ayah sementara yg merah tu utk ibu.. Ade tambahan koi nobori kecik (biru, hijau, purple/orange.. kena ikut susunan) utk setiap org anak laki dlm rumah tu.. So klu rumah tu takde anak laki, koi nobori dia smp warna merah je la..

Jom kita tgk camne rupanya jepun time koi nobori ni digantung..

Peh mcm hujan
Ini besar gile siut.. leh terbang naik ini koi nobori
Aku ada satu koi nobori ni.. Nnt free² aku snap pic dia..

10 comments:

FaDzLiNa said...

waaa....bestnye!!!
jum pi jepun..tgk sendirik! :)

Cik SHiNJU said...

Salam...
Ingtkan pagi ni u nak update finale TARA mlm td... :)

sop said...

teringin nak gi jepun huhu

nazirulhazwan~ said...

aku tau koi nobori ni dlm cite shin chan.hehe

Cazari said...

fadz.. jom.. belanje tiket flight je cukup.. :)

shinju.. sy dh tade mood tgk n review psl TARA pas E & K kuar.. :)

sop.. jom2

naz.. ade ek dlm citer shin chan benda ni

Kenzo@MrConteng said...

teringin nak g jepun... koi nobori,ada dlm cite shin cahn jgk..hohoho~

CaDLyNN said...

menarik~ tetibe teringat zmn main layang2..

Cazari said...

mr. conteng.. jom.. aku tak penah lak tgk citer shin chan yg ade ni..

cadlynn.. main layang2 kat seremban 2 best.. hehe

Ainismaira said...

wah..kalo kat umah saye mesti banyak..sampai kaler ape agknye..hehe

Cazari said...

ainismaira... ramai adik laki ek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...