Monday, January 24, 2011

Cazari's Kitchen: Dendeng Daging

Smlm aku mcm agak rajin nk selongkar² fridge aku. Br teringat dulu ayah aku ade kasik daging korban. And aku pun ade paste dendeng. Blh la try. Proses melembutkan daging agak membosankan (dan sgt kebuluran menunggu).

Bahan² yg nk kena ada:

Paste dendeng.. ha tu ade tulis dendeng
Daging
So cara buat dia, memula rebus daging dgn halia, pastu toskan and make sure daging tu betul² kering.. Air daging tu kasik simpan..

Pastu potong nipis² (tp tgn aku tak berbedung, aku potong tebal :nanges:), goreng sket smp kuning pastu angkat.. tumbuk² sket dgn lesung daging tu kasik dia penyet.. hehe..

Then, panaskan agak² 2 cawan air daging dgn paste.. Agak² dh kering sket n naik minyak, masukkan daging.. Kacau.. Dah siap.. amik nasik panas.. mkn.. Ni la rupa dendeng tu dh siap

18 comments:

CahayaCintaIlahi said...

ooo pes dendeng tu bole dibeli ekh?

syaEYRA said...

mcm menarik je. nak.

Cazari said...

cci + syaEYRA.. blh je.. nak ke? nnt me tny kwn

Wahida Nasution Thakhrim said...

nampak sedap sangat!! dah rasa lapar la.. he3

udin said...

peeeweeet! wah! nmpk menarik! boleh wat brniaga ni.. hehe! :D

puteri ain said...

nampak sedap !

RuSh D said...

lama x mkn..best nyer..hahaha

Andaman dan Koleksi Imma | -RuSh D-

miszes ugly said...

nmpak sedap lorhh
tapi dendeng tu ape?
makanan belah mane?
serius tak pernah makan.ngee~

KUREKURE COMEL said...

mknan kesukaan mina......nak ckit...hehehe

DanieL AdiE said...

nmpk sgt sedap!

C28su said...

Senang betul masak skrg ni kan...seme instant....LAYAN....

HaNTwO said...

Wowww tetiba pokcik lapo tengok gambo ni :P

mizzapple said...

mcm sedap je.
dendeng tuh hape?

CahayaCintaIlahi said...

sbb menarik nt tolong tnye kawan tu
hehe bape harge?

ijatnuar87 said...

wah..cam menarik jek...tetiba jek lapor,hehehe...pes dendeng tu ader jual kat ner ek?

axuerha said...

w0w!! nak bg award & souvenir kt sy??? uishhh..best3...

waa pandai masak rupa2 nye cazari~~huhu~~

Cazari said...

dendeng ni makanan org mana ek? sy pun tak tau.. paste ni dijual dgn rege RM 7.50 sepeket.. blg digunakan utk masak sekor ayam / stgh kg daging

Mr. TN_SkY said...

Dendeng??? first time dengar..ahaha.. =_=

HANYA ORANG GILA YANG BERFACEBOOK???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...