Monday, January 10, 2011

Lelaki Normal Tak Perlu Pentingkan Penjagaan Diri?

Org selalu ckp, lelaki yg keras/straight ni tak perlu la terlalu mementingkan penjagaan diri. Well, bg aku pulak, utk certain² keadaan, mmg perlu.

Lelaki yg muka penuh jerawat tu, pandai² la pakai pencuci muka dgn ubat jerawat. Tapi cukup la pencuci muka yg biasa tu. Tak payahla nak ade yg whitening ke, UV protection ke ataupun duk pakai smp 3-4 produk utk muka. Muka putih melepak pastu licin sgt pun pompuan takde la tergila-gila sgt kot. No harm utk ade 2-3 bijik jerawat, yg penting dijaga.



Aku ada la kenal a few people yg mulut diorg jenis berbau ni. Takde la kata nk kena gosok gigi 5 kali sehari ke. 2 kali cukup. Pagi dgn sblm tido. Pastu klu rasa ada discussion dgn org and takut mulut berbau, kunyah la chewing gum ke gula² menthol ke. And aku pernah gak kenal org yg terlalu jaga mulut dia. Flos dgn special nye ubat gigi tu still blh terima lg. Dia ni siap ade 2 jenis berus gigi, ubat gigi khas, pemutih gigi (ari2 sapu tu) pastu punya la tak nak minum kopi/teh nnt gigi kuning. Bg aku untuk mulut ni asalkan tak berbau dan gigi tu tak nmpk kotor cukup la. Pompuan pun ade gak yg tak pandai jaga gigi pe.



Then, perfume. Laki straight pakai perfume cukup² utk org yg duk sblh dia bau perfume tu. Dan bukan dia dr jarak 100 meter pun dh blh bau. Aku pernah jumpa la sorg penyanyi ni (dulu kawin dgn sorg penyanyi then cerai), dia punya perfume mak aiii... mau setengah botol dia spray kot.. so masa tu aku mcm setuju je bila org ckp dia cerai sbb dia ni bengkok.

Bagi aku, perfume ni aksesori tambahan je. Takde pun takpe. Yg penting kat ketiak tu pakai la sesuatu. Ade org ni jenis tak sedar badan bau cam kerbau. Bulu ketiak tu pun tak reti² nk trim kasik nipis sket. Punca ketiak tu berbau sbb bulu ketiak tu tebal n bakteria ramai² duk kat situ. Tapi takyah la nk cukur kasik licin sgt. Pompuan pun geli kot laki ketiak licin je.. hehe..


Dan last but not least ialah menukar underwear setiap hari dan stokin sekerap mungkin. Stokin tu la especially. Dulu ade sorg member aku, klu dia dtg umah aku, aku akan pastikan dia terus gi toilet basuh kaki dia bersih² br blh pusing² dlm umah aku. Part underwear, especially yg pakai boxer, selalunya dh pakai 2-3 kali br basuh. Hehe. Klu nk tau, underwear kita ni sebenarnya blh pakai sekali je sbb bakteria yg ade kt underwear tu cukup bnyk walaupun slps pakai sekali je. So, klu pakai 2-3 kali, nak² lak berpeluh².. konfem cpt dpt koo-rap.

Tu je kot aku nye bebel arini. Sbb td ade org tu duk tny aku pasal benda² ni. So aku ckp kat dia, nnt baca kat blog aku.

21 comments:

BeaN MorENo said...

tgk masa dan ketika...haha

cik Ladies said...
This comment has been removed by the author.
cik Ladies said...

kotor nnti skit plak kan ..
btul sgt la tu ape awak ckp

rossoneri said...

jgn lebih2 jaga penampilan diri sudahh..ini kalau stakat nak beli stoking pun dah satu jam,haishhh

hafizal said...

that's why yg lelaki ni pon perlu ada sedikit sifat feminin....

aZIEra itu aKu.... said...

penjagaan diri 2 pn penting kdg2 utk lelaki....

TiMmiE said...

lelaki slalu take for granted hal2 kebersihan diri..tau nk demand pmpuan bersih la wangi la, tp sniri pun busuk asem. :P

tp bab tak tukar spenda mmg tak boleh dimaafkan.sgt pengotor ok

kekelip said...

yaaa!!..if guys yg mengamalkan sume perkara kat atas ni, mmg calon menantu mak aku la nmpk gayanyee..hahahahaaa~

Tasha said...

perlu la..... nnt awek pening kepala dgn bau badan klu langsung tak jada diri. hehehehe

Wan Ahmad Izudean said...

betol2..
terbaiklah!

Miss Meen said...

Hahaaa... bila baca entry neyh kan kan mmg byk yg BENAR !!!
Hahaa..lagi2 part yg last sekali tuh.
Jarang ada 0rg yg menerapkan kebersihan begitu ehhee ^_^
Nice Entry eva !!!! ^_^

daylachan said...

perlu!barula smart;p
nice blog wanna folo u la

tieha ismail said...

perlu ! penting ouh..tapi jgn melampau eh..mengalahkan pompuan...

nulhazwany abdul malik said...

ish elok la kalau ketiak tu licin.. haha apa la...

complete semua dalam entry ni.. nak promote kat kengkawan jap ^^

hans said...

perlu
penting meh

P/S : Mak Nih Bisinglah!!!! Cuba Mak Diam Sikittt!

Wahida Nasution Thakhrim said...

saya suka lelaki yang wangi.. bau maskulin.. (^^)

Cazari said...

bean.. tgk masa dan ketika?

cik ladies, rossoneri, hafizal, aziera, tasha, izudean, dayla, hans, wahida.. thanks.. yup.. betul sgt..

timmie.. tp klu bf bkn tau pun dia tukar ke tak? klu suami tu leh la tau..

kekelip.. ooo klu org yg tulis pasal benda² di atas cane lak?

miss meen.. thanks..

tieha.. tp ramai gak yg dh ngalahkan pompuan penjagaan bdnnye

nulhazwany.. thanks..

yott said...

penjagaan diri tu penting..;)

mizz nanas said...

heheh...i like part "koo-rap" tu..hahah gelak guling2! personal care is a must for those boys & girls la...sume owg x suke dduk dkt ngan sumone yg smelly kan2~ so, renung2kan & selamat beramal~ ^^

Mr. TN_SkY said...

hehehe..nice la entry nih =_=..berguna2..

miss fatihah said...

hahaha lawak tp bernas hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...